• Autor příspěvku
  • Poslední změna příspěvku:15. 11. 2019
  • Rubriky příspěvkuKrkonoše / Výlety po ČR

Dejte pozor, zda na vámi vybrané trase jsou všechny cesty otevřené a zda lanovka jede. V okolí Sněžky se uzavírky stávají poměrně často.

Kdo by neznal cesty na nejvyšší českou horu Sněžku? O tom se tu asi není potřeba rozepisovat… Jak jsme cestu podnikli s tříletým dítětem a půlročním miminem?

Na břicho mimino, na záda batoh, za ruku kluka a jde se. Tady se ale koukáme zpět, kolik jsme ušli.

1. Můžete jet z Pece tam i zpět lanovkou. Ale ta fronta? To je s dětmi peklo a navíc nejde ani mluvit o turistice.

2. Popojet aspoň kousek lanovkami:

My jsme vzali miminko do nosítka a starší šel po svých. Podle naší zkušenosti je optimální vyrazit z Úpy, vyjet lanovkou na Portášky, pohrát si v Herní krajině Pecce, dojít na Růžohorky k lanovce, vyjet lanovkou na Sněžku, pak z vrcholu republiky dojít zpět na Portášky a dolů sjet lanovkou, poslední jede v 18:30. My jsme poslední lanovku nestihli, tak jsme to museli seběhnout a nést chvílemi obě děti a taky se to zvládlo docela v pohodě. Ta cesta dolů měla velkou výhodu v tom, že jsme šli z Růžohorek do Úpy sami.

Herní krajina Pecka a v dáli Černá hora

Občerstvit se dá na Portáškách, v Sagasserových boudách, na Růžohorkách a na Sněžce.

3. Kdo děti nosí, zvládne to ujít celé tam i zpět pěšky, ale je to náročná túra, která trvá několik hodin. Já osobně nedoporučuji nést dítě v kuse déle než tři hodiny, chce to dělat přestávky a umožnit dítěti protáhnout si údy. Nejradši mám jít Obřím dolem na Sněžku a zpátky přes Růžohorky.

Cest je na Sněžku víc, ale ty s malými dětmi nedoporučuji. Zajímavé by ale mohlo být přespání na Luční boudě nebo na Jelence, jdu si to napsat do nápadů.

Česká poštovna na Sněžce

Několik zajímavostí o Sněžce

  • Že jde o nejvyšší horu České republiky ví asi každý. Ale víte, že nejvyšším bodem České republiky je vrchol vysílače na Pradědu? I vyhlídková terasa uvnitř vysílače je výš než vrchol Sněžky. Jde ale samozřejmě o bod umělý.
  • V únoru 2014 došlo k přeměření a od té chvíle je za výšku Sněžky považováno 1603 metrů a ne 1602 metrů jako doposud.
  • Nejvyšší bod Sněžky (1603,3 metru) se nachází na polské straně hory. Nejvyšší bod na české straně je přibližně o 10 cm nižší.
  • Na Sněžce byl naměřena nejvyšší rychlost větru v ČR, 216 km/hod.
  • Lanovka sem jezdí už od roku 1949.
  • Poštovní směrovací číslo České poštovny, která stojí na Sněžce, je 542 91. Byla nově otevřena v srpnu 2007.
logo

Pokud se vám článek líbil a nebo si myslíte, že by byl pro někoho přínosný nebo inspirativní, neváhejte a sdílejte ho s přáteli.