Nádherná naučná Cinibulkova stezka

Cinibulkova stezka je mou snad nejoblíbenější stezku přírodou. Naučná stezka začíná u krásných městských lázní ve Mšeně, kde je možné zaparkovat.

Fotky v článku jsou z Bludiště

Jde se 9-10 km dlouhou trasou, na které potkáte některé přírodní úkazy Kokořínska jako jsou Faraon, Obří hlava a žába, Bludiště a Prolezovačky. Na konci se vyplatí si trasu nezkrátit zpět k lázním, ale jít ještě po naučné trase přes náměstí, kde je moc dobrá cukrárna.

Trasa není vhodná pro kočárky, pokud dítě nezvládá tak dlouhou trasu, je ideální ho nést v nosítku nebo šátku. Trasa trvá normální chůzí asi 3,5 hodiny. A již tradičně: nejhezčí je to tu díky listnatým stromům na podzim!

Po cestě najdete i nějaké to posezení a dřevěné zajímavosti, které zaujmou děti. Třeba obří plastová muchomůrka v lese je pro mě nastálo největší lesní bizár, co jsem kdy viděla. Ani jsem ji nefotila. Plní funkci altánu.

Trasu výletu najdete tady.

logo

3 tipy na kratší varianty

Cinibulkova stezka je pěkná i po kouskách:

Tip 1 – kratší varianta (trasa dlouhá 6 kilometrů)

Pokud máte s sebou školkové dítě a potřebujete trasu zkrátit, doporučuji tuto trasu. Najdete na ní to nejlepší z Cinibulkovy stezky.

Tip 2 – výlet jen do Bludiště (trasa dlouhá 2 kilometry)

Když máte menší děti a chcete hlavně prolézat Bludištěm, můžete sjet busem do Romanova na zastávku Na Rovinách. Okruh je asi 2 kilometry dlouhý, což už zvládnou cca dvouleté děti. Mapa je tady. Po stranách silnice je dost místa pro parkování a pokutu tu nejspíš nedostanete, ale parkovat by se tu nemělo.

Tip 3 – z Ráje do Bludiště (trasa dlouhá 4 kilometry)

Tohle jsme taky jednou podnikli. V Ráji je parkoviště a hospoda a k bludišti se vyběhne po žluté. Nikdy nevynechávám krátkou zacházku na výhled na Housku.


U všech těchto variant platí, že se nehodí pro kočárek ani odrážedlo. Je to tu krásně členité a to většinu dětí baví. Jeden kousek trasy je těžký, kde se leze za pomoci řetězu, tam je dobré, když je na výletě víc dospelých.

logo

Rozhledna Hradišť

Rozhlednu Hradišť je možno navštívit autem cestou do nebo ze Mšena. Je otevřena od dubna do října od 8 hodin do 16 hodin. Vstupné je dobrovolné. Od parkoviště se jde k rozhledně asi 500 metrů po zpevněné cestě, vhodné i pro kočárky.

Něco málo o rozhledně

  • nadmořská výška 314 m n. m.
  • výhled z výšky 15 metrů
  • počet schodů 78
  • otevřena od roku 2006
  • vidět lze: Bezdězy, Ralsko, Ještěd, Jizerské hory a Krkonoše. Dále např. Milešovku v Českém středohoří, Říp a Vrátenskou horu
logo

Další krásné výlety na Kokořínsku

Cinubulkova stezka není jedinou krásou této oblasti, naopak! Výlety na Kokořínsku a v jeho okolí najdete tady.

logo

Pokud se vám článek líbil a nebo si myslíte, že by byl pro někoho přínosný nebo inspirativní, neváhejte a sdílejte ho s přáteli.