Na tomto výletě u Chuchle lze najít snad vše, co dětem a rodičům stačí ke štěstí. Vodu, les, zvířata, výhled, naučnou stezku a dětské hřiště. Zvládnout se dá pěšky, na kole, s kočárkem i na odrážedle (když jej vezmete do kopce do ruky), jde se po zpevněném povrchu. Ale začněme od začátku…

Naučná stezka

Naučná stezka Chuchelský háj (3,5 km) má asi 10 zastavení – na panelech je možno si přečíst něco o přírodě a historii Chuchelského háje. Cestu nejraději začínáme v Malé Chuchli u kostela Narození panny Marie. Lze sem dojet autem nebo MHD (zastávka Malá Chuchle).

Jde se po žluté značce. První stovky metrů jsou do prudšího srázu, tam se člověk trošku zapotí, obzvlášť s kočárkem, ale je to jediná prudká část výletu, převýšení je asi 100 metrů. Cestou se jde okolo rybníka a Mariánského pramene, což děti baví.

Zookoutek

Dále se dojde do Zookoutku Malá Chuchle, kde je možno spatřit hlavně české druhy zvířat. Je tu i dětské hřiště. Zookoutek je přístupný celoročně. Bufet je otevřen každý víkend a v teplých měsících každý den. Zvířata není možno krmit.

Výhled od kostela

Další zastavení je u kostela sv. Jana Nepomuckého, odkud je pěkný výhled na jižní část Prahy.

Cestou dolů do Velké Chuchle je cestou ještě jedno dětské hřiště.

Z Velké Chuchle je možno dojít k autu v Malé Chuchli pěšky nebo dojet MHD (bus 172, který jede až na Smíchovské nádraží). Z Velké Chuchle jede do Prahy i vlak, jen se k zastávce musí jít ještě kus pěšky k dostihovému závodišti.

Výlet nám většinou trvá 4 hodiny. Když bylo dětem 2,5 roku, už to ušly skoro samy, jen potřebovala na konci poponést.

Mapu trasy najdete tady.

Jaký vybrat směr výletu?

Tip: Kdo má rád zvládnout rychle krpál a pak jít v pohodě postupně dolů, dá si cestu stejně tak, jak jsme ji naplánovali my. Kdo jde raději do kopce déle a pozvolněji a dolů strměji, může ji jít opačně.

Vyhlídka Homolka – zacházka na výhled

Tu najdete ve Velké Chuchli. Je to krátká, ale hodně členitá zacházka od trasy. Nehodí se pro kočárek a cesty jsou strmé. V létě jsou louky na skalách krásně rozkvetlé. A nechybí výhled.

Vyhlídky se dají poblíž trasy najít ještě dvě. Jedna je kousek pod kostelem a druhá v Chuchli na prostějším kopci.

Tip pro zdatnější

Cestu je možno začít už v Hlubočepích (bus i tramvaj) a jít po naučné stezce podél trati, o této části si můžete přečíst v tomto článku: Naučná stezka Barrandovské skály.

logo

Pokud se vám článek líbil a nebo si myslíte, že by byl pro někoho přínosný nebo inspirativní, neváhejte a sdílejte ho s přáteli.